Gyerekként nem féltünk álmodni

A globálisan is rendkívüli sikert elért magyar vállalkozások, az NNG, a LogMeIn, a Prezi és a Ustream szövetségre lépett a Bridge Budapestben, hogy változtasson azon, amin Magyarországon talán a legnehezebb:  hinni abban, hogy lehet és érdemes akár a nulláról is építkezni: csak rengeteg munka és némi szerencse szükséges hozzá. Na és persze, az ötlet. Pistyur Veronikát, a Bridge Budapest vezetőjét kérdeztük.

 

Azt tudjuk, hogy a Bridge Budapest alapítói Magyarországról indultak, mégis kevesen ismerik, értik mivel foglalkoznak. Azért jött létre a szervezet, hogy ezen változtassanak?

 

Ennél ambiciózusabbak az elképzeléseink, az álmaink. Talán szemtelenül hangzik, de az alapító cégek sikere ma már nem a magyarországi ismertségükön múlik. A Ustream egyik legismertebb felhasználója maga a Dalai Láma, de Obama kampánystábja és a NASA is ezt az élő online videóközvetítési rendszert használja. A Prezinek, ami egy nonlineáris prezentációs szoftver, közel 60 millió regisztrált felhasználója van, és az a küldetése, hogy az ötletek megosztását szórakoztatóvá és magával ragadóvá tegye, így pedig sikeresebbé a felhasználóját. A LogMeIn mára több mint 700 embernek ad munkát Budapesten kívül Bostontól Sydney-ig, és egyszerűbbé teszi a világ bonyolult digitális kapcsolódásait, bárhol is legyünk a világban. Az NNG pedig uralja a navigációs piacot, több mint 180 országban van jelen a szoftvereivel. Mindegyik céget olyan emberek alapították, akiknek néhány éve volt egy álmuk, egy ötletük. Szeretnénk minél több ilyen sikertörténetet megmutatni. A Bridge Budapest ezeknek a gyorsan fejlődő és nemzetközileg sikeres magyar vállalkozásoknak az együttműködése. Minden cég, minden ötlet mögött ott az ember. Az alapítók személyes története bizonyíték arra, hogy nem minden a körülményeken múlik, akár a nulláról is meg lehet csinálni. Hiszünk abban, hogy hasonló magyar vállalkozások történetének minél szélesebb körben való megismertetésével pozitív változásokhoz járulhatunk hozzá Magyarországon. 

 

Érthető a motiváció, de kicsit szokatlan. Jól értem, egyfajta attitűd-formálás a cél?

 Szeretnénk megmutatni, hogy egyetlen ötletből lehetséges termékeket és cégeket építeni, az emberek szükségleteinek kielégítése és a saját álmaink megvalósítása érdekében. Nem csoda kérdése, rengeteg munka és persze némi szerencse szükséges hozzá. Az a tapasztalatom - és szerintem sokan halljuk ezeket akár baráti beszélgetésekben -, hogy könnyen beletörődünk, a siker csak néhány szerencsés kiváltsága. Szerintünk viszont nem csak a szerencsén múlik. Kisgyerekként nem féltünk akár elesni is. Akkor még ritkán kishitű az ember. Szorongások nélkül merünk élni a lehetőségeinkkel. Miért vesszük hát természetesnek, hogy felnőttként a többség fél próbálkozni, ismeretlen területre tévedni, és például elsőként vagy csak másként megoldani valamit, amire még nem gondoltunk. Ma már az orvostudomány talált megoldást arra, hogy egy siketnek született ember készülék nélkül halljon, járt ember a Marson, de hogy messzebb ne menjek, az 1770-es években valaki megelégelte, hogy folyton koszosak a fogai, és kitalálta a fogkefét. A lehetőségek tényleg korlátlanok, és egy ötlet is elég, hogy megváltoztathassuk a saját világunkat. Tényleg csak merni kell újra álmodni. Ez az, amire szeretnénk minél több bizonyítékot mutatni.

 

Ez egyfajta inspiráció. Azon túl, hogy beszélünk róla, hogy lehet ténylegesen közelebb jutni ilyen mértékű társadalmi változásokhoz? 

Nincs kétségünk, hogy hosszú és kitartó munkával. Már harmadik éve magyar egyetemisták (jelenlegi és végzettek is) és újságírók számára egy teljes mértékben a szervezet által finanszírozott ösztöndíj-programot indítunk, melynek során lehetőség nyílik az inspiráció- és tapasztalatszerzésre San Franciscóban, a Szilícium-völgyben, Távol-Keleten, Japánban, Indiában és Budapesten is az alapítócégeknél. Testközelben megtapasztalható egy másfajta hozzáállás a problémák megoldásához, a világban rejlő lehetőségekhez. Mindegyik alapítócég bizonyítja, hogy miközben szinte nélkülözhetetlen a nemzetközi tapasztalatszerzés, ma már mindegyik cég megteremtette Magyarországon azokat a feltételeket, amelyek hiánya miatt sokan elvágyódnak.

 

 

Kövess minket a Facebookon, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!

Kövess minket Facebookon

A Colibri csapata olyan projektekkel foglalkozik, melyek során összegyűjti azokat az egyetemistákat, akik hajlandóak időt, energiát fektetni a saját fejlődésükbe és tudatosan készülnek az egyetem utáni létre. Ennek keretében szervezünk kampányokat, előadásokat, tréningeket és kívánjuk hozzájuk közelebb hozni a megfelelő cégeket.

Legolvasottabb híreink

Cikkek képekben