A sikeres prezentáció 4 szabálya

Átestél az állásinterjún, a gyakornokságon és megérkeztél életed első munkahelyére ahol már teljes időben foglalkoztatnak? Gratulálunk a teljesítményedhez... engedd meg hogy még inkább megkönnyítsük az életedet és megosszuk veled a hatékony prezentáció elkészítéséhez és kivitelezéséhez elengedhetetlen 4 kulcsmomentumot.

Hogyan készüljünk fel a prezentálásra?

Hogy lekössük hallgatóságunkat, a legfontosabb hogy tömören és érthetően adjuk át mondandónkat, megfelelő tagolással és a közönség aktiválásával. Kérdezd őket bátran és éreztesd velük hogy ők is szerves részei előadásodnak!

A prezentálás nem kifejezetten része minden munkakörnek, de ha mégis találkoznál előmeneteled során ezzel a feladattal nem kell hogy zavarba jöjj. A hatékony prezentáció felkészülést igényel és nem könnyű feladat kivitelezni, kivétel ha kifejezetten extrovertált beállítottsággal és kiváló kommunikációs képességekkel rendelkezünk. Ha ez nem lenne adott, abban az esetben a kulcs a felkészülés és a gyakorlás.

A cél, hogy az elejétől a végéig birtokold az előadást hallgatók figyelmét, ami nem könnyű dolog, de a következő 4 tipp betartásával menni fog!

A tervezés

Mielőtt belevetnéd magad a PowerPoint színátmenetek finomhangolásába, fontos hogy először legyen egy átgondolt vázlatod. Mik azok az információk, amiknek feltétlenül szerepelniük kell az előadásban? Mi az a három legfontosabb pont amit szeretnél átadni a hallgatóságnak? Döntsd el, hogy az elejétől a végéig haladsz logikus sorrendben, vagy az érdekesség kedvéért másféle csoportosítási módszert választasz, akár a befejezéssel is kezdhetsz... Mivel mindenki ezért jött, jól sülhet el, ha rögtön a legelején eléjük tárod a megoldást és csak utána fejted ki a hozzá vezető utat. Fontos hogy átgondolt és átlátható formába öntsd a prezentációdat, mert a vizuális hatások nagyban segíthetik, avagy ronthatják a megértést!

Tipp: Próbáld ki a magyar vonatkozású Prezi.com-t, ha még nem ismerted... Imádni fogod!

A belbecs, azaz a tartalom

Amint készen állsz a prezentáció elkészítésére, megvannak a vázlatok és összeállt a fejedben a mondanivaló, minden esetben tartsd észben, hogy a tartalom érthetőségének kulcsa: a tömörség. Ne írd tele a diákat, elég ha a címeket és kulcsszavakat tünteted fel a vetítés során. Ha túl sok a szöveg, az emberek elkezdik azt olvasni és el is vesztetted a figyelmüket.

Mindig gondolj arra, hogy ha te hallgatnád az előadást, mennyire tetszene az neked? Az egyetemi monoton előadások mintáját ne folytasd ha lehet, kivéve ha szeretnéd elaltatni a hallgatóságot. Kérdezz, aktivizáld az embereket, így fenntarthatod figyelmüket. Érdemes az elején egy kis bemutatkozással kezdeni ha ismeretlenek között kellene előadnod. Ha házon belül vagytok az előadás tárgyával kapcsolatban beszélgethettek pár szót.

 

 
Kiemelt ajánlat
Colibri állásajánlatokért kattints ide:
Kattints az állásajánlatokért
jobs.joincolibri.com
 

 

A külcsíny azaz a dizájn

A kulcs itt is az egyszerűség. Legyen olvasható a szöveg messziről is, mindig használj nagy betűket, valamint a háttértől elütő betűszínt. A lényeg, hogy a mondanivalódra figyeljen a közönség és ne a diákat olvassa. A kevesebb több szabálya itt is érvényes!

Óvatosan bánj a képekkel és hátterekkel, ezek mindig a tartalom megértésének érdekében szerepeljenek, ellenkező esetben összezavarhatják hallgatóságodat. A színválasztást is fontold meg, a cég arculatának megfelelően válaszd ki az árnyalatokat.

Gyakorlás, gyakorlás, gyakorlás...

Néhányaknak természetes és velük született képessége az előadás, de nekünk halandóknak ez nem mindig ilyen egyszerű. Az egyedüli módja az izgalom megfékezésének, ha megfelelően felkészülsz a feladatra és számtalanszor végiggondolod és gyakorlod a prezentáció előadását. Így nem érhetnek meglepetések...

Valakinek a kártyák segítenek, valakinek a kinyomtatott prezentáció a kézben az igazán megnyugtató érzés. Neked kell rájönnöd, hogy melyik típusba tartozol. Ha igazán izgulós vagy és kiszárad a szád beszéd közben, készíts magad mellé egy pohár vizet! Ha a hozzászólásokat is rögzítenéd, legyen kéznél jegyzetfüzet és toll. Légy lényegre törő, és valóban arról beszélj ami a közönséget igazán érdekli.

A prezentálás művészetének elsajátítása időigényes feladat és egy út vezet hozzá: a gyakorlás! Hogy mindenki kedvére tégy, szolgáltass kevesebb infót, de azt igazán érthető módon! Inspirálódj, nézd meg Steve Jobs és egyéb kiváló előadók videóit a TED.com oldalon!

 

Kövess minket a Facebookon, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!

Kövess minket Facebookon

A Colibri csapata olyan projektekkel foglalkozik, melyek során összegyűjti azokat az egyetemistákat, akik hajlandóak időt, energiát fektetni a saját fejlődésükbe és tudatosan készülnek az egyetem utáni létre. Ennek keretében szervezünk kampányokat, előadásokat, tréningeket és kívánjuk hozzájuk közelebb hozni a megfelelő cégeket.

Legolvasottabb híreink

Cikkek képekben