10 kifizetődő de időigényes készség és technika

Ahogy a mondás tartja, a legjobb dolgok az életben ingyen vannak, de ez nem jelenti azt, hogy nem kell kitartás és idő a megszerzésükhöz. Az élethez és egyben a munkahelyi boldoguláshoz is elengedhetetlen készségek és technikák elsajátításával kapcsolatban is pont ez a helyzet. Már beszéltünk az állásinterjún felmerülő kérdéskörökre adandó válaszokról, valamint arról, hogyan viselkedj az első munkahelyeden, viszont most ezek elsajátításához elengedhetetlen technikákról ejtünk szót.

Felmerül a kérdés, hogy a tehetség mely formája éri meg a befektetést? Nos a listát a végtelenségig lehetne taglalni, olvassátok el válogatásunkat a témában.

 

Melyek a legnehezebb, de egyben leghasznosabb készségek és technikák melyeket érdemes elsajátítanunk?

 

1, Időgazdálkodás

A hatékony időgazdálkodás az egyik legértékesebb tudás, amit csak magadévá tehetsz. Mivel a feladatok rangsorolására és tervezésére nincs egy kizárólagos megoldás, így neked kell megtalálnod a megfelelő rendszert, ami számodra a leginkább megfelelő. Vannak kiváló időgazdálkodás tréningek a témában, vagy ha magányosan jobban megy, keress rá a témára és szánj időt a technikák elsajátítására!

 

2, Empátia

Lehetsz a világ legfegyelmezettebb, briliáns és egyben roppant gazdag üzletembere, de ha nem érdekelnek az emberek és nem tudsz együtt érezni velük, hiába minden. A boldog ember és a szociopata személyiség nem is állhatna messzebb egymástól. A modern üzleti felfogás már nem támogatja az efféle alá-fölé rendelt és teljesen érzelemmentes hozzáállást. A jelen és a jövő az empátia és asszertivitás jegyében telik, és az empátia – azaz hogy képes vagy érezni amit a másik – az a készség ami kiemel a középszerűségből, ami inspirálja a munkatársakat is. A kulcs a figyelem, és hogy az érdeklődésed magadról, a másik felé fordítsd!

 

3, Az alvásciklus tökéletesítése

Rengeteg ötlet, applikáció és tipp áll rendelkezésedre a témában, melyek néha túl bonyolultak és leginkább kevéssé beépíthetők a napjaidba. De akármilyen taktikát is válassz, a lényeg hogy alakítsd ki a saját rutinodat, a nyugodt éjszakák reményében. Számos kutatás bizonyítja, hogy ha következetes vagy, tehát ugyanakkor kelsz és fekszel, könnyebb lesz elaludnod és felkelned reggelente. Napközben 20 perc pihenés új erőt adhat a munkához!

 

4, Pozitív önkép

Alapvetően egyáltalán nem számít, hogy mások mit gondolnak rólad, viszont az, hogy te mit gondolsz magadról, mindennél fontosabb! Az önbizalom kiépítése nem egyszerű feladat, de ha egyszer elérsz oda, hogy hiszel magadban, annak ellenére hogy senki más nem hisz benned, felértél a csúcsra. Ha önképedet romboló gondolataid vannak, és nem gondolod hogy bármire is jó lennél, hasztalannak érzed magad... Ezek mind-mind felemésztik az önbizalmadat. Találd meg miben vagy tehetséges, mi lelkesít, és foglalkozz azzal!

 

5, Következetesség

Akár egy új edzéstervet, személyiségfejlesztő gyakorlatot próbálsz ki, vagy a vizsgákra készülsz, a következetesség elengedhetetlen része a folyamatnak. A siker egyik megkerülhetetlen kulcsmotívuma a lépésről-lépésre haladás, azaz a következetes problémamegoldás. A kulcs a kitartás és az elkötelezettség. Meg kell tanulnod látni a célt magad előtt, és abba az irányba haladni, ha lépésenként is, de mindig arrafelé.

 

6, Segítségkérés

Tudni, hogy mikor kérj segítséget a munkahelyeden kifejezetten nehéz feladat, hiszen senki nem szeretné ha gyengének, vagy alkalmatlannak tartanák tudatlansága miatt. Viszont annál nincs rosszabb, ha összetörsz a téged terhelő feladatok alatt. Egy Harvardon készült friss kutatás szerint, a segítségkérés pont ellenkezőleg hat. A kutatók rájöttek, ha tanácsért fordulsz valakihez, azzal elismered intelligenciáját és szakértelmét, így kapcsolati tőkéd is gazdagodhat. Tehát ha problémád van, mérlegelj, keress rá, és ha így sem megoldható kérj segítséget!

 

7, A csend hatalma

Nem is gondolnád, milyen fontos megtanulnod, hogy mikor tartsd magadban a dolgokat. Mindannyian tudjuk, hogy a világban a dolgok nem úgy működnek, ahogyan kéne. De a munkahely nem biztos hogy ezeknek a témáknak a kitárgyalására való, főleg nem politikai vonatkozásban. Ha idegesek vagyunk, szomorúak, izgatottak vagy bosszúsak könnyen kicsúsznak a szánkon olyan dolgok amiket esetleg később megbánhatunk. Az önkontrol nagyon fontos készség és kifizetődő tudás, de a megszerzése igen sok gyakorlást igényel.

 

 
Kiemelt ajánlat
Colibri állásajánlatokért kattints ide:
Kattints az állásajánlatokért
jobs.joincolibri.com
 

 

8, A hallgatás

Ha megtanulod szabályozni a beszédedet és önkontrolt tanulsz, megfigyelheted hogy új dolgot tanultál, a mások felé fordulást, azaz a hallgatást. Ez is kapcsolatban van az empátia készségével, így kiváló kiegészítő feladata lehet a második pontunknak. Ha odafigyelsz a másik emberre rengeteg plusz munkától kímélheted meg magad. 5 vagy 50 oldal? 7, vagy 17 óra? nem mindegy... ha figyelsz és a fejedben folyamatosan zúgó párbeszédet néha leállítod és igazán odafigyelsz a másikra, csak nyerhetsz vele. Tipp: Ha a hallottakat rögtön megismétled, könnyebben rögzülnek az információk és a nevek is!

 

9, A saját dolgoddal törődj

Beleütni az orrod más dolgába, nem a legjobb taktika, hacsak nem kérnek meg rá külön. De ebben az esetben is mérlegeld, hogy megéri-e belekontárkodni a saját előmeneteled rovására, más ügyeibe. Sokéves tapasztalat kell ahhoz, hogy külön tudd választani ezeket a dolgokat, de közel sem lehetetlen. A ne ítélj, hogy ne ítéltess szabálya itt is érvényes. Inkább tartózkodjunk más ügyeitől. Mindenkinek megvan a maga baja.

 

10, A gondolataid tökéletesítése

Ahhoz, hogy megvalósíthasd azt amit igazán szeretnél, valamint hogy elérd a céljaidat, gondolkodásodat folyamatosan újra kell kalibrálnod. Az aktuális helyzetnek kel megfeleltetned őket. Vannak rossz napjaink, amikor minden elsötétül a szemeink előtt, de ekkor is tisztában kell lennünk vele, hogy merre tartunk és miért dolgozunk. A gondolataink tökéletesítése az ötös pontban foglalt következetességgel karöltve a siker egyik alappillére!

 

10 tippünkkel garantáltan kiemelkedhetsz a tömegből. Személyiséged fejlesztése elengedhetetlen előmeneteled szempontjából. Foglalkozz magaddal, és akkor a munkáltatók is foglalkozni fognak veled!

Kövess minket a Facebookon, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!

Kövess minket Facebookon

A Colibri csapata olyan projektekkel foglalkozik, melyek során összegyűjti azokat az egyetemistákat, akik hajlandóak időt, energiát fektetni a saját fejlődésükbe és tudatosan készülnek az egyetem utáni létre. Ennek keretében szervezünk kampányokat, előadásokat, tréningeket és kívánjuk hozzájuk közelebb hozni a megfelelő cégeket.

Legolvasottabb híreink

Cikkek képekben