7 tanács - Hogyan viselkedj az első munkahelyeden

Kiváló teljesítményednek köszönhetően sikerrel abszolváltad a gyakornokságot, betartva a 10 aranyszabályt? Túl vagy az első sikeres állásinterjúdon, ahol megismerkedtél a 7 leggyakoribb kérdéskörrel? Gratulálunk és ennek örömére megragadjuk az alkalmat, hogy megosszunk veled a 7 verhetetlen taktikát melyek segítségével lenyűgözheted felettese(i)det! Ha hosszú távon szeretnéd megőrizni munkahelyedet, és valóban komolyan gondolod a közös jövőt a céggel, érdemes megfogadnod az alább felsoroltakat.

Valójában a friss diplomásokat a gyakorlaton kívül semmi nem készíti fel az első munkahely élményeire és megrázkódtatásaira.

Hogyan viselkedj? Mik az elvárások? Hogy zajlik egy meeting? Mi a helyzet, ha nem értesz valamit?

Az első és legfontosabb, hogy nem kell tökéletesnek lenned! Senki nem várja el tőled, hogy élére vasalt öltönyben és keményített ingben teljesíts a nap 24 órájában, mindenkit kiszolgálva és kávéért rohangálva. Viszont mindig próbáld a legtöbbet kihozni magadból... a helyzethez mérten!

Ha megfogadod 7 tanácsunkat, garantáltan jó benyomást fogsz gyakorolni a vezetőségre:

1.      Érkezz egy órával korábban, mint a főnök és mindig utána távozz a nap végén.

Ez kissé erősnek tűnhet így első olvasatra, viszont ha valóban szeretnéd felhívni a figyelmet elkötelezettségedre és komolyságodra ez a legjövedelmezőbb megoldás. Fogd fel úgy, mint befektetést a jövődbe!

2.      A meetingre csak akkor vidd be laptopodat, ha az feltétlenül szükséges.

Talán már hozzászoktál hogy gépedet mindenhova hordod magaddal, de bizonyos helyzetekben visszatetszést kelthet ha jegyzeteidet ilyen formában rögzíted. A munkatársaknak úgy tűnhet, az emailjeiddel foglalatoskodsz, és ez nem vet rád jó fényt egy fontos megbeszélés közben. Egy jegyzettömb és toll sok esetben jobb választás lehet.

Amit még muszáj megemlíteni, hogy a telefonod, ha lehet inkább be se vidd magaddal! Figyelj, koncentrálj és jegyzetelj...

3.      A legjobb ha mellőzöd az alkoholt a céges rendezvényeken, kivéve ha a csapat közösen iszik meg egy üveg bort, vagy pezsgőt.

Nem tanácsos ittas állapotba kerülni a kollégáid és a főnököd előtt. Ezt tartsd észben... Nem tesz rád jó benyomást, ha részegen túl bizalmaskodóvá, vagy rosszabb esetben agresszívvé válsz.

4.      Soha ne hazudj vagy lopj.

Ez a pont nem szorul különösebb magyarázatra. Ne kövesd el ezt a hibát már a legelején, még a legapróbb dolgokkal kapcsolatban is légy őszinte, hidd el hogy megéri! A bizalom nagy kincs és igen törékeny...

 

 
Kiemelt ajánlat
Colibri állásajánlatokért kattints ide:
Kattints az állásajánlatokért
jobs.joincolibri.com
 

 

5.      Ne keress kifogásokat!

A kezdő munkavállalók könnyen beleesnek abba a hibába, hogy magyarázkodni kezdenek egy-egy kérdéses helyzet kapcsán. Miért nincs kész a jelentés? Miért nem csináltad meg a szövegeket? Senkit sem érdekel a hétvégi balatoni nyaralás, vagy a nemzeti ünnep miatt kimaradt munkaórák... A helyes válasz:

„Sajnálom, kiment a fejemből, nem fordul elő többet.”

6.      Ne tartsd magadban a problémákat, rossz híreket!

A régi mondás, miszerint a rossz hír hozóját lelövik, mára már szerencsére elavulttá vált. A munkahelyeden jó esetben teljesen ellenkező hozzáállást várhatsz el. Ha szembesültél egy égető problémával, és volt bátorságod azt jelezni főnököd felé, ez arra enged következtetni, hogy valószínűleg vagy annyira intelligens, hogy meg is tudod azt oldani. A hiányosságok feltárásával főnököd látni fogja, hogy törődsz a vállalat és a csapatod sikerével. Viszont vigyázzunk mit mondunk, az alázat és asszertív kommunikáció elengedhetetlen az efféle kényes témák tekintetében.

7.      Ha olyat kérnek tőled, amiről fogalmad sincs, légy találékony!

Senki nem várja el tőled, hogy minden kérdésre tudd a választ. Viszont joggal feltételezik, hogy vagy annyira értelmes és megoldod a problémát. Nézz utána az interneten, kérdezd meg kollégáidat, vagy végső esetben fordulj főnöködhöz. Próbálj meg valamit tenni a siker érdekében, az még mindig több mint a semmi!

 

Légy hálás a munkahelyedért, és ha tényleg fontos neked az állás, tégy meg mindent annak érdekében hogy kiváló munkatárs váljon belőled! Ne feledd, a legfontosabb a hozzáállás!

 

 Kattints ide!

Kövess minket a Facebookon, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!

Kövess minket Facebookon

A Colibri csapata olyan projektekkel foglalkozik, melyek során összegyűjti azokat az egyetemistákat, akik hajlandóak időt, energiát fektetni a saját fejlődésükbe és tudatosan készülnek az egyetem utáni létre. Ennek keretében szervezünk kampányokat, előadásokat, tréningeket és kívánjuk hozzájuk közelebb hozni a megfelelő cégeket.

Legolvasottabb híreink

Cikkek képekben