A hatékony gyakornok 10 aranyszabálya

A gyakornokságról alapvetően mindenkinek a kávéfőzés és az ingyen munka jut eszébe, de ha hosszú távban gondolkodsz, könnyen önmagad javára fordíthatod ezt az időszakot. Ha kiemelkedő teljesítményt nyújtasz és megfogadod tanácsainkat akár egy teljes munkaidős állásban is találhatod magad a kötelezően teljesítendő szakmai gyakorlatod után.

Íme a 10 pont melyet érdemes fontolóra venned, - ha olyan cégnél alkalmaznak - ahol szívesen maradnál is:

1, A pótolhatatlan gyakornok

A te feladatod, hogy felülemelkedj a neked szánt feladatokon és akár túl is teljesítsd azokat! Érd el hogy nélkülözhetetlen tagja legyél a csapatnak. Próbálj nyomot hagyni... pozíciódnak megfelelően akár a gyakornoksággal kapcsolatos folyamatok átgondolásával, értékes gondolatokkal gazdagíthatod a céget amely kifizetődő lehet a jövőd szempontjából.

2, Kapcsolatépítés felsőfokon

A lehető legtöbb kollégával próbáld megtalálni a közös hangot! A szabadidős tevékenységek, mint például az ebéd vagy kávézás kiváló alkalmak a kollégák megismerésére. Ha introvertáltabb típus vagy, akkor is érdemes részt venned ezeken az eseményeken, hiszen így könnyen megfigyelheted, hogy a későbbiekben kikkel tudsz majd jó viszonyt kialakítani. Minél erősebb kötelékek alakulnak ki, annál nagyobb esélyed van arra, hogy a gyakorlati idő lejárta után is visszavárjanak, de akkor már teljes munkaidőben.

3, A mentor fontossága

Ha rendelkezésre áll egy mentor, aki hajlandó felügyelni és segíteni a fejlődésed, az már fél siker! Alakítsatok ki egy heti rendszerességgel ismétlődő alkalmat, amikor lehetőséged van arra, hogy kérdezz, tanulj és visszajelzést kapj az elvégzett feladataidról. Az építő kritika felbecsülhetetlen értékkel bír, ne becsüld le és főleg ne vedd azt sértésnek semmilyen esetben sem!

4, A megbízhatóság alapkövetelmény

Ha igazán jó benyomást szeretnél tenni, a gyakornokságod mindenképpen élvezzen prioritást. Ezt a rövid időszakot próbáld meg tökéletesen abszolválni, természetesen a lehetőségeidhez mérten! A késés, ziláltság és felkészületlenség ebben az esetben nem választható opciók.

5, Az élethosszig tartó tanulás

Az elkötelezettséged és szenvedélyed a választott munkaterület iránt életben kell hogy tartsa tudásszomjad! Mindig állj készen az új információk befogadására és légy képben a szakmai újdonságokkal és hírekkel kapcsolatban. Önmagad fejlesztését soha ne hanyagold el... vegyél részt órákon, webináriumokon és az újonnan tanultakat akár prezentáció formájában meg is oszthatod kollégáiddal.

6, A lehetőségek kiaknázása

A kiváló gyakornok egyik ismertetőjele, hogy nem mond nemet ha bármilyen lehetőség is adódik, legyen az egy szakmai szeminárium, tréning, megbeszélés vagy akár önkéntes feladat. Próbálj meg minél több beosztást és feladatkört kipróbálni, hogy megtalálhasd az ideális pozíciódat.

 

 
Kiemelt ajánlat
Colibri állásajánlatokért kattints ide:
Kattints az állásajánlatokért
jobs.joincolibri.com
 

 

7, Az alapszabályok betartása

A legjobb, ha előre vannak információid arról, hogy pontosan mit várnak el tőled a szakmai gyakorlatod időtartama alatt, és ehhez szigorúan tartod is magad. Tevékenységi köröd pontos leírását előzetesen kérheted munkáltatódtól, hogy megkönnyítsd dolgodat a gyakorlat alatt.

8, A gyakornok, mint segítség

Érd el, hogy értékes munkatársként tekintsenek rád. Segíts a kollégáknak, vállald át a feladatokat amelyek túlterhelik, untatják őket. Találd meg az egyensúlyt és próbáld nem túlvállalni magad, viszont tartsd észben, hogy ez jelenleg a személyes befektetésed a jövőbe. Az unalmas adminisztratív és egyéb lélekromboló munkákon hamar rágd át magad és érd el hogy fontosabb feladatokat is rád bízzanak!

9, A hangos gyakornok nem mindig a legideálisabb munkatárs

Az arany középút elve érvényes a jelenlegi helyzetben is, mint ahogy az élet egyéb területein is. Állj ki magadért és képviseld a magadévá tett tudást, de semmiképpen se kezdj el kioktató és tudálékos előadásokat tartani az általad tanultakról. Egy-egy észrevétel és hozzászólás szimpatikussá tehet, de ne vidd túlzásba a szerepedet, mindig maradj alázatos és tisztelettudó. Kivétel ha a munkahely egyéb elvárásokat támaszt feléd...

10, Az irodai etikett és a túl szociális gyakornok

A véleményed hangoztatása, főleg ha az negatív, nem fog jó színben feltüntetni a kollégák szemében. Az epés megjegyzések a pillanat hevében humorosak is lehetnek, de hidd el hogy nem jó taktika ezen a vonalon elindulnod. A pletykák közel hozzák a munkatársakat, de óvatosan folyj bele a kollégák csatározásaiba, nehogy rossz oldalt válassz már a legelején.

Szakmai gyakorlatod akár egy próbaként is felfoghatod, abban az értelemben, hogy te és a cég kompatibilisek vagytok-e egymással. Ne keseredj el ha a kötelező szakmai gyakorlatod lejárta után nem kerülsz alkalmazásba, hiszen ennek számtalan oka lehet, amelynek sokszor semmi köze a nyújtott teljesítményhez. A befektetett energiád viszont soha nem vész el! A benyomások amit teszel egy munkahelyen végigkísérik karriered, így valóban nem mindegy hogy hogyan töltöd az időt ebben a lehetőségekkel teli időszakban.

Vannak tapasztalataid a témában? Oszd meg velünk!

Kövess minket a Facebookon, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!

Kövess minket Facebookon

A Colibri csapata olyan projektekkel foglalkozik, melyek során összegyűjti azokat az egyetemistákat, akik hajlandóak időt, energiát fektetni a saját fejlődésükbe és tudatosan készülnek az egyetem utáni létre. Ennek keretében szervezünk kampányokat, előadásokat, tréningeket és kívánjuk hozzájuk közelebb hozni a megfelelő cégeket.

Legolvasottabb híreink

Cikkek képekben