Nagyon fontos a napozás! De hogyan?

Tavasszal a nyugat-európai lakosság csaknem 71%-a szenved D-vitamin hiányában, ennek pedig két oka van. Egyrészt ételeink kevés D-vitamint tartalmaznak, másrészt csak az év melegebb időszakában jutunk annyi napfényhez, hogy abból testünk elegendő mennyiséget állítson elő. Ha te is csak ritkán mozdulsz ki, és nem ér elegendő természetes napfény, nálad is könnyen kialakulhat a D-vitamin-hiány.

Napozás

A napfény a teljes testre hat. A D-vitamin nem tartozik a klasszikus vitaminok közé. A szervezetben előhormonból képződik, ez az oka annak, hogy hatása is széles körű. Ez az anyag a test valamennyi szövetében megtalálható. Elmondható hogy a D-vitamin az egész test működésére hat, beleértve a keringési, az ideg-, az emésztő-, és az immunrendszert is.

( Bár a D-vitamin elsődleges forrása a napfény, megtalálod az élesztőben, a hajmájolajban, a tojássárgájában és a tejtermékekben is. )

Napozás és D vitamin

Elsődleges D-vitamin forrásnak a napfény számít, ezen belül is kizárólag az UV-B sugarak. A megfelelő mennyiségű D-vitamin-képződéséhez naponta legalább negyedórányi, az arcot, a karokat és a vállakat érő napfürdőzés szükséges.

Télen is pótolhatod a természetes napfényt vitamintabletták formájában. Tavasszal és nyáron a természet adta lehetőségeket érdemes kihasználni. Már 10 perc napozás a kora délutáni órákban az előírt D-vitamin-mennyiség két és félszeresét biztosítja! A körültekintő napozás nem káros! A gondot az okozza ha védelem nélkül, órákig fekszünk a napon és nem tartjuk be a 12 és 15 óra közötti tilalmat.

A nőknek nagyon fontos a D-vitamin-ellátottság, hiszen csökkenti a mellrák kialakulásának kockázatát. Minden jel arra utal, hogy a D-vitamin más daganattípusok megelőzésében is segít. Számos hormonzavar esetében javasolt a D-vitamin szedése.

 

Oszdd meg a cikket, hogy ne féljenek annyira az emberek a napfénytől!

 

forrás: Kóródi Dalma - Peak Girls / Peakshop.hu

 

Kövess minket a Facebookon, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!

Kövess minket Facebookon

A Colibri csapata olyan projektekkel foglalkozik, melyek során összegyűjti azokat az egyetemistákat, akik hajlandóak időt, energiát fektetni a saját fejlődésükbe és tudatosan készülnek az egyetem utáni létre. Ennek keretében szervezünk kampányokat, előadásokat, tréningeket és kívánjuk hozzájuk közelebb hozni a megfelelő cégeket.

Legolvasottabb híreink

Cikkek képekben