Liska Tibor Szakmai Hetek

A Liska Tibor Szakkollégium szervezésében 12. alkalommal kerül megrendezésre a Liska Tibor Szakmai Hetek programsorozat, melynek célja, hogy értékes tudást adva közelebb hozza a gazdaság történéseit minden érdeklődő számára. A rendezvény idén a „Lépj Túl a Tényeken” címet kapta, mely idén február 22. – március 3. között kerül megrendezésre.

Ha szeretnél többet megtudni a migrációról, ha kíváncsi vagy, hogy hol üzletelnek a terroristák, hol folyik az illegális kereskedelem nagy része, ha érdekel a zene és a mögötte rejlő kihívások, ha érdeklődsz a világhálóra felkerült és tárolt adatok iránt, ha érdekel a színház világa, vagy csak kíváncsi vagy, hogyan lehetnél jó vezető, akkor mindenképp érdemes ellátogatnod egyetemünk legnagyobb hallgatók által szervezett szakmai rendezvényére.

 

Programok részletesen:

A nemzet vagyona (Február 22): Téged is érdekel, hogy a nemzetnek mik állnak a tulajdonában? Ahhoz először is egyeztessük a fogalmakat! A nemzeti vagyon alapvetően két részből áll: az önkormányzati, illetve az állami vagyonból. Az előadás során utóbbit elemezzük részletesebben Tóth László előadásában. Bemutatja nekünk működését, működtetését, történelmi áttekintést nyújt nekünk a rendszerváltás utáni nagyobb változásoktól egészen a legfrissebb adatokig, mindezt érdekes példákkal, látványos ábrákkal. Ha felkeltettük az érdeklődésedet, gyere el te is a Liska Tibor Szakkollégium által szervezett XII. Liska Tibor Szakmai Hetek „A nemzet vagyona” című előadására!

Migráció és az európai kultúra (Február 23): Az elmúlt időszakban Európa egyik legmeghatározóbb társadalmi jellemzője a migrációs válság, mely még ma is számos megválaszolatlan kérdést szül. Ezekre kísérel meg válaszolni Dr. Karácsony András, az ELTE Állam- és Jogtudományi Karának oktatója és volt rektorhelyettese.

Hidegháború újramelegítve (Február 24): Vajon mi lesz a végkifejlete az orosz csapásoknak? Vajon Merkel meddig bírja? Kíváncsi vagy arra, hogy a menekültek hogyan adták le egymásnak a drótot? Ha bármelyik kérdésre is igennel feleltél, akkor gyere el február 24-én, Tarjányi Péter előadására, melyben megtudhatod ezekre a választ!

Zene 2.0 - a fesztiválok és playlistek kora (Február 25): Egy kerekasztal beszélgetésben szó lesz megváltozott fogyasztói szokásokról, a digitális forradalom hatásairól, illetve arról, hogy milyen lehetőségei vannak egy induló produkciónak a siker eléréséhez. A beszélgetés résztvevői: Gerendai Károly, a Sziget Kft. vezérigazgatója, Tóth Gergely, a Wellhello brand managere és egyben a Blind Myself énekese, Salamon Gergő, az Artisjus Kommunikációs-és Stratégiai Igazgatója, Dr. Tóth Péter Benjamin és az Eastaste.net zenei ügynökség. A beszélgetés moderátora Dr. Barna Emília egyetemi adjunktus (BME) lesz, aki többek között a populáris zene kutatója, a Zenei Hálózatok szerkesztője, illetve visszatérő vendége a Petőfi Rádió Kultúrfitnesz c. műsorának is.

A méret a lényeg? Big Data és társadalom (Február 29): A Big Data a 2010-es évek egyik divatszava az üzleti elemzők és az információs szuperhatalmak szakértői körében, és népszerűsége a politikusok és a tudomány képviselői között is nő. Kevesen figyelnek viszont arra, hogy a nagy adattömegek elemzése hogyan hat az egyes emberek és a társadalom életére, és az ezt vizsgáló társadalomtudományra. Ez az előadás és beszélgetés a Big Data alkalmasságát és alkalmatlanságát vizsgálja ezen a területen, és kitér arra, hogy szükségesek-e, egyáltalán lehetségesek-e adatmentes zónák a mai életben.

Katona József Színház Illaberek c. előadása (Március 1): A mai magyar társadalom egyik fontos jelenségét, a kivándorlást mutatja meg. Jól ismert karakterekkel találkozhatunk, olyan élethelyzetben levő emberekkel, akiknek problémái különböznek, a választott megoldásuk azonban ugyanaz: otthonuk elhagyása, életük újrakezdése egy másik országban. A darab megtekintése után a rendező, Máté Gábor, és a színészek közreműködésével hallhatunk személyes tapasztalataikról, a darab keletkezéséről, valamint interaktívan járhatjuk körül ezt az aktuális és komoly témát.

Vezetővé vállás (Március 2): Sok ember a munka világába belépve hamar vezetői pozíciót tud kivívni magának. De vajon ezen emberek, akik vezetővé válnak alkalmasak ezen kiemelt pozícióra? Jól tudják a kezükbe került hatalmat kezelni, irányítani? Sokszor szembesülünk azzal, hogy vezetőnek lenni nem mindig olyan egyszerű, mint elképzeltük. Füzér Gábor az Assessment System ügyvezető igazgatója egy másfél órás workshop keretein belül próbálja e problémákra felhívni figyelmünket, elárulja, hogy mitől lehet valaki igazán jó vezető, megmutatja azon tényezőket, melyek kitüntetett figyelmet igényelnek, ha jó vezetők akarunk lenni.

Deepweb- (Március 3): Milyen kincseket rejt az internet legsötétebb bugyra? Virtuális pokol vagy információs kánaán? Létezik olyan amit a Google sem lát? Az átlagos felhasználó csak a web felszínét súrolja, vagyis csak az ún. surface-webet használja, ez azonban csak a jéghegy csúcsa: nagyjából 0.03 százaléka a ténylegesen létező adatmennyiségnek. Akkor mégis honnan jön a többi tartalom? A deep web, az internet egy rejtettebb szegmense, ahol a felhasználók tudatosan rejtik el az adatokat a világ elől. Nagyon nehéz megbecsülni a méreteket, de úgy nagyjából 400-500-szor lehet nagyobb a rejtett web a surface webnél, és ami bizonyos, hogy mindkettő napról napra növekszik.

 

www.szakmaihetek.hu

Kövess minket a Facebookon, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!

Kövess minket Facebookon

A Colibri csapata olyan projektekkel foglalkozik, melyek során összegyűjti azokat az egyetemistákat, akik hajlandóak időt, energiát fektetni a saját fejlődésükbe és tudatosan készülnek az egyetem utáni létre. Ennek keretében szervezünk kampányokat, előadásokat, tréningeket és kívánjuk hozzájuk közelebb hozni a megfelelő cégeket.

Legolvasottabb híreink

Cikkek képekben